Представљање Института за српски језик САНУ и институтских издања за период 2013–2022. у Огранку САНУ у Нишу

У Огранку САНУ у Нишу, у Свечаној сали Универзитета у Нишу, представљени су 31. октобра 2022. године Институт за српски језик САНУ и његова издања из последњих десет година.

Ово представљање је једна од многих активности у оквиру обележавања институтског јубилеја. Наредна презентација биће одржана у Српској књижевној задрузи 3. новембра, а потом у Огранку САНУ у Новом Саду 9. новембра.    

Свечаност је отворио дописни члан САНУ Влада Вељковић, председник Комисије за руковођење радом Огранка САНУ у Нишу, који је у богатој уводној речи представио и лингвистичке пројекте Огранка у више претходних година, те најавио могућност да се пројекат истраживања пастирске / сточарске лексике призренско-тимочке дијалекатске области почев од наредне године реализује као заједнички пројекат Огранка САНУ у Нишу и Института за српски језик САНУ, тј. његовог Дијалектолошког одсека.

Потом је проф. др Софија Милорадовић пре почетка званичног дела свога излагања истакла да је догађај замишљен као представљање издвојених институтских издања прерастао у Дан Института у Огранку САНУ у Нишу и да због те части домаћинима исказује неизмерну захвалност. Такође, исказала је велику захвалност и уметницима који су дошли да улепшају и учине још свечанијим представљање Института. Директор Института Софија Милорадовић изложила је потом у најкрупнијим цртама историјат Института и његових најзначајнијих публикација, рад у оквиру његових садашњих шест одсека, учешће сарадника Института у међународним и домаћим научним телима и комисијама, сарадњу Института с бројним научним, наставно-научним и другим установама. 

Институтска издања и суиздања публикована у претходних десет година (2013–2022), груписаних у каталошке целине, представило је седам сарадника из шест институтских одсека: др Мирјана Гочанин (представљање Речника САНУ), др Драгана Цвијовић, др Јелена Јанковић, мср Драгана Дукић, др Јована Бојовић, мср Милица Рабреновић и др Ана Шпановић.

У уметничком делу програма наступио је Женски акдемски хор СКЦ-а из Ниша, под руководством диригента мр Иване Мировић, редовног професора Факултета уметности у Нишу, који је извео четири српске народне песме са терена јужне и југоисточне Србије. Такође, кратак текст на дијалекту изговорио је глумац нишког Академског позоришта Александар Стевановић.  

  

Представљање Института и његових издања заокружено је кратким, али веома дирљивим обраћањем проф. др Недељка Богдановића, дугогодишњег значајног сарадника Института, који је поменуо рад на дијалекатским речницима и изговорио речи хвале за начин представљања институтских издања од стране наших седам младих колегиница.   

Представљање Института у Огранку САНУ у Нишу протекло је саборно, свечано и радосно, за шта велику заслугу имају наши домаћини, потом колегиница др Јована Бојовић која се постарала да сва пратећа дешавања буду изванредно организована, уз помоћ још трију колегиница из нашег нишког дела Дијалектолошког одсека, као и колеге са Филозофског факултета у Нишу и њихови студенти који су дошли у знатном броју.

Још о овом догађају прочитајте на сајту Огранка САНУ у Нишу.