Обележавање два века Вуковог Рјечника

Манифестација Дани Музеја језика и писма прва је у низу манифестација посвећених обележавању двестоте годишњице Вуковог Српског рјечника. Ова манифестација, отворена поздравном речју Снежане Нешковић-Савић, директорке Центра за културу „Вук Караџић” и изложбом Наше Вукове речи, ауторки Ане Чугуровић и Дајане Ђедовић, одржана је 19. и 20. априла у Тршићу. У низу излагања посвећених овом значајном јубилеју своје реферате изложиле су и сараднице Института за српски језик САНУ Снежана Петровић и Бојана Тодић.

Првог дана манифестације Бојана Тодић, истраживач приправник Института, представила је свој реферат на тему Свадбени обичаји у Вуковом Рјечнику, који је био посвећен представљању и осветљавању једног сегмента језичке слике света нашег народа тога времена, забележене у овом речнику – традиционалних свадбених обичаја.

Другог дана, у оквиру програма Језик у (не)материјалном културном наслеђу др Снежана Петровић, научни саветник у Институту и уредница платформе Расковник, одржала је предавање под називом Речничка платформа Расковник – Претражујмо Вука, у оквиру којег је ближе представила Расковник, српски лексикографски портал и платформу за упоредна истраживања српске лексике.