Владан Јовановић на јубилеју у Батањи

Дана 15. децембра 2023. године, у Батањи (Мађарска) свечано је обележено 100 година од почетка масовног и организованог оптирања Срба из Мађарске. На позив Пере Ластића, директора Српског института из Будимпеште, свечаности је у име Института за српски језик САНУ присуствовао Владан Јовановић.

Поред свечаног програма који је одржан у Српској основној школи у Батањи, градској кући и дому културе, гости и домаћини су положили венце на железничкој станици у Батањи, са које је 4. марта 1923. године пут Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца кренула прва велика група Срба. Овај догађај постао је неодвојив идентитетски елемент Батањаца, који су, у знатно ослабљеном броју, наставили да живе у својим домовима после одласка у Краљевину СХС својих најближих, рођака, пријатеља, суседа. Том приликом откривена је спомен-плоча и служен је помен Србима оптантима.

Следећег дана, 16. децембра, мања група гостију обишла је српску цркву посвећену празнику Преноса моштију светог Николаја у Сегедину и Српску основну школу „Никола Тесла“ у Сегедину.