Промоција зборника Јавни говор у условима пандемије ковида 19 у Огранку САНУ у Нишу

Зборник Јавни говор у условима пандемије ковида 19, који је коауторско издање САНУ – Огранка САНУ у Нишу и Института за српски језик САНУ објављено 2022. године, представљен је 6. марта 2023. године у Огранку САНУ у Нишу.

Поздравну реч присутнима је упутио дописни члан САНУ Влада Вељковић, председник Комисије за руковођење радом Огранка САНУ у Нишу, који је поменуо и друге видове успешне сарадње Огранка САНУ у Нишу и Института.

Дописни члан САНУ Влада Вељковић

Потом је уводну реч имао дописни члан САНУ Љубинко Раденковић, координатор пројекта „Говорни и стандарни језик јавне комуникације у Нишу“ у оквиру кога је промовисани зборник настао, који је поменуо научни скуп одржан 18. новембра 2021. године, из кога је, уз придружена два рада, зборник проистекао, и истакао изузетно коректну те плодотворну сарадњу свих који су у припремању зборника учествовали.

Дописни члан САНУ Љубинко Раденковић

Након обраћања координатора пројекта и главног уредника промовисаног зборника говориле су проф. др Софија Милорадовић, у име Института као коиздавача и као уредник зборника, проф. др Марина Јањић, као руководилац именованог пројекта нишког Огранка САНУ и, такође, као уредник зборника, и проф. др Марина Николић, која је на научном скупу имала уводно излагање скупа са др Светланом Слијепчевић Бјеливук.

Представљена су најзначајнија истраживања везана за пандемију и њихови резултати изван граница наше земље и поменуте публикације у области етнологије/антропологије у којима су објављивани у протекле три године релевантни радови на ову тему, потом су детаљно представљени сви прилози из зборника, а у последњем излагању представљени су и резултати рада институтског Одсека за стандардни језик из 2022. године – електронски (постављен на сајт Института) и штампани Речник ковида (суиздање са издавачком кућом „Прометеј“), као и књига Српски јавни дискурс у пандемији М. Николић и С. Слијепчевић Бјеливук, објављена као 33. у институтској едицији „Монографије“.