Свечана академија поводом обележавања 75 година постојања и рада Института за српски језик САНУ

У среду, 16. новембра 2022. године, с почетком у 12 часова, у Свечаној сали Српске академије наука и уметности одржана је Свечана академија поводом обележавања 75 година од оснивања Института за српски језик САНУ.

Званицама су се поздравним речима обратили председник САНУ академик Владимир Костић и секретар Одељења језика и књижевности САНУ академик Злата Бојовић.

 

Потом су уследила обраћања директора Института проф. др Софије Милорадовић и руководилаца свих шест институтских одсека: Одсек за лингвистичка истраживања савременог српског језика и израду Речника Српске академије наука и уметностидр Неђо Јошић, Старословенистички одсек – др Јованка Радић, Етимолошки одсек – др Марта Бјелетић, Дијалектолошки одсек – проф. др Софија Милорадовић, Одсек за стандардни језик – проф. др Марина Николић, Одсек за дигитализацију – др Снежана Петровић.

Проф. др Софија Милорадовић, директор Института за српски језик САНУ

У обраћању директора Института сведено су представљени историјат Института, резултати рада у претходном петогодишту, те његова богата научна и издавачка делатност, као и смернице за наредни период. Руководиоци институтских одсека представили су рад и резултате својих одсека постигнуте током претходних пет година. Пригодну и веома успешну пауерпоинт презентацију припремиле су колегинице др Ана Шпановић и др Јелена Јанковић.

Званице су имале прилику да чују и Белешке о језику – мисли о језику знаменитих личности српске науке и културе, које је прочитао глумац Бранислав Платиша. Део свечаности чинио је и музички програм назван Филмска свита, у оквиру кога смо желели да подсетимо на музику из филмова, серија и позоришних представа насталих на основу књижевних дела наших академика, па је тако у првоме сегменту делове музичких тема извео гудачки трио: Милица Жугић, виолина, Миљана Стаменић, виола, и Александра Бенгин, виолончело, а по аранжману који је сачинио Константин Благојевић, док су се у оквиру другога сегмента чули обједињени оригинални снимци делова појединих музичких тема.

Посебна захвалност на доласку исказана је нашим гостима из институција изван Србије: проф. др Елени Јовановој-Грујовској, директору Института за македонски језик „Крсте Мисирков“ из Скопља, проф. др Веселинки Лаброској, дописном члану МАНУ и представнику ИЦАЛ МАНУ „Божидар Видоески“, др Матеји Јемец Томазин, заступнику директора Института за словеначки језик Франа Рамовша из Љубљане, проф. др Биљани Бабић, декану Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци, доц. др Владану Бартула, продекану Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, проф. др Михају Миљи Радану из Темишвара, координатору Центра за научна истраживања културе Срба у Румунији, и господину Пери Ластићу, управнику Српског института у Будимпешти.  

Више фотографија можете видети у нашој ФОТО АРХИВИ.

Честитке које је Институт за српски језик САНУ добио од различитих институција поводом јубилеја:

Прилог Културног дневника (16. 11. 2022) о обележавању јубилеја 75 година Института за српски језик САНУ