Додељена награда „Павле и Милка Ивић” за 2021. годину

И ове године Славистичко друштво Србије прогласило је добитнике годишње награде „Павле и Милка Ивић”, која се додељује за најбољи рад из српске лингвистичке славистике.

Овогодишње добитнице су Наташа Миланов за монографију „Српски лексички фонд из угла полисемије” у издању Института за српски језик САНУ, и Мијана Кубурић Мацура за дело „Категорија концесивности у савременом српском језику”.

Председник Одбора за доделу признања академик Слободан Реметић прочитао је одлуку Одбора на конференцији за медије у Институту за српски језик САНУ, у којој се наводи да је Наташа Миланов „спровела до сада најопсежније истраживање вишезначне лексике у србистици.”

„Анализу је утемељила на грађи Речника САНУ, па је тиме постигла још један значајан квалитет свог дела… До закључака је долазила статистичком анализом и зато су подаци изнесени у овој монографији прецизни и објективни”, наводи се у образложењу.

Монографија Наташе Миланов, по мишљењу Одбора, представља „један од научних споменика Речнику САНУ, најважнијем пројекту Института за српски језик САНУ и српске лингвистике уопште, чији су рецензенти били Павле и Милка Ивић”.