Сарадници Института за српски језик САНУ на међународној научној конференцији ,,Македонскиот јазик – извор на филолошки и на културолошки истражувања”

У организацији Института за македонски језик „Крсте Мисирков”, у Скопљу je од 13. до 14. новембра 2019. одржана међународна научна конференција Македонскиот јазик – извор на филолошки и на културолошки истражувања. Осим домаћина, на Конференцији су учествовали и лингвисти из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Русије, Пољске, Турске, САД.

На церемонији отварања Конференције учеснике су најпре поздравили директорка Института Елена Јованова-Грујовска, председница Организационог одбора Лидија Тантуровска и премијер Републике Северне Македоније Зоран Заев, а затим су додељене плакете истакнутим проучаваоцима македонског језика. Након тога, представљени су зборници са прошлогодишњег скупа и ЦД са апстрактима овогодишњих учесника. На овогодишњој конференцији највећи број радова односио се на изучавање македонског језика, али је било и тема посвећених проучавању других словенских језика. Радови су својом тематиком обухватали све језичке слојеве – од историје језика, преко морфологије, дијалектологије, лексикологије, творбе речи, синтаксе до тема које се тичу стилских карактеристика језика.

Институт за српски језик САНУ представљале су четири сараднице. Са пројекта Лингвистичка истраживања савременог српског књижевног језика и израда Речника српскохрватског књижевног и народног језика САНУ учествовале су Милица Стојановић и Наташа Миланов, а са пројекта Дијалектолошка истраживања српског језичког простора Драгана Радовановић и Миљана Чопа.